onsdag den 30. oktober 2013

Snevejr og barnedåb

Søndag den 27. oktober.
Da vi vågnede sneede det for første gang mens vi var her, så det hele er ved at blive hvidt igen:

Efter morgenmaden skulle vi i kirke kl. 12 for der var barnedåb. Kaya Malou skulle døbes, som er Heidi, vi mødte i går og Mikkels datter. Når der er barnedåb på Grønland(muligvis med undtagelse f Nuuk), er det meget almindeligt at hænge invitationer op i hele byen, så alle er inviteret. Vi var i kirke, hvor det var en dansk præst fra Illulisat, der stod for gudstjenesten. Det vil sige det var en dansk gudstjeneste, ligesom dem der hjemme. Her er et par billeder af kirken:



Efter gudstjeneste var alle der havde lyst inviteret til kaffemik på skolen mellem 14-18. Det betyder at man komme et sted der imellem og spise noget af det der er. Snakker med dem, der er der på det tidspunkt, giver en gave og går igen. Dette var rigtig hyggeligt og vi mødte bl.a. lederen af børnehjemmet, hvor vi spurgte om vi ikke måtte komme op og kigge. Det måtte vi godt, så det skal vi engang i næste uge. Efter barnedåben gik jeg hjem og slappede af. Nedenfor er et et billeder fra kaffemik







Toilet tømning og kaffe ved en af lærerne

Lørdag den 26. oktober vi startede dagen med nybagte boller og te, derefter snakkede vi om, hvornår vi fik tømt toilet, for det var snart ved at nå grænse. Man kunne næsten blive kysset i bagdelen, som det hedder på spejder sprog. Lige hvis der er nogen der skulle være i tvivl betyder det at der ikke er hiv og træk toiletter, men en spand som skal tømmes engang imellem. Jeg gav mig så til at lave tærtedej ude i køkkenet og Birgitte gik i bad. Da så jeg dem toilet tømnings mændene var på vores vej, så jeg fik sagt til Birgitte hun hellere måtte skynde sig og fik åbnet døren ud til. De kørte så forbi vores hus, så jeg måtte skynde mig at hoppe i en jakke og et par sko og løbe efter dem, hvorefter de sagde de nok skulle komme at tømme vores toilet. Hvilket vi blev meget glade forJ Efter det var vi en tur på skolen, for at være på nettet. Kl. 15 var vi inviteret ud til Kerstin, som er en af de danske lærer på skolen. Hun bor i den helt modsatte ende af byen, her er lige et billede af udsigten, på vej ud til hende.
Her var Tim(som også er lærer), hans kone og søn og Heidi (kæreste til en af lærerne) også inviteret. Kerstin havde bagt boller og kage, samt lavet marmelade, af de bær der vokser heroppe, hvilket smagte rigtig godt. Der hyggede vi bare og snakkede lidt om byen og Grønland og alt muligt andet. Gudo som er Tims kone, hun kommer oprindeligt fra Grønland, fortalte om de små figurer, som kaldes Tubolaker, dem giver man til hinanden, enten for at holde ondskaben ude eller for at holde ondskaben inde. Altså en person kan give den til en, for at bringe lykke, men man kan også give den for at bringe ulykke. Mens vi sad der og hyggede opdagede Gudo, at der var nogle, der havde skudt en hval, den var de ved at trække op af vandet. Selvom den var blevet skudt, var den nu meget sød. I får lige et billede af den, hvor den stadig ligger i vandet.
Jeg havde dog håbet, at den første hval, jeg ville se, var levende, men sådan gik det ikke. For heroppe bruger de hvalerne til foder til deres hunde, nogle hval arter spiser de også selv, men ikke grindehvaler.
Derefter gik vi hjem og slappede af.

lørdag den 26. oktober 2013

Tur til fjeldet

Efter morgenmaden den 25. oktober, havde vi besluttet, at vi ville prøve at gå ud til hjertefjeldet. Så vi valgte, at vi ville prøve, at gå opad vejen derfra hvor vi bor, men lige pludselig kunne vi ikke komme længere. Der var dog en trappe, så den besluttede vi os for at gå ned af. Da vi kom ned af den mødte dette syn os:

Vi besluttede os for at vi var på fjeldvandring, så en lille skråning det burde da ikke være noget problem, at komme nedad. Vi begyndte at gå ned af bjerget, hvilket var nemt nok i starten:


I får også lige et billede af udsigten derfra:
Da vi kom lidt længere ned, fortrød vi godt nok, at vi ikke havde valgt at gå op af trappen igen og derfra tage den lange vej udenom, da det begyndte at blive lidt mere udfordrende og farligt. Vi blev enige om, at det med at kravle ned af bjerg sider, det vil vi ikke gøre igen, medmindre der er en med, der har prøvet det før. Her er lidt billeder af den sidste nedstigning:

Dette syn mødte jeg, da jeg kom ned, heldigvis havde de mere respekt for mig, end jeg havde for dem:
Derfra fulgte vi vejen for at komme tættere på fjeldet, her er lige et billede, hvor vi er kommet noget tættere på:
Vi fortsatte et stykke ud af vejen og fandt den fodbold bane, som de bruger, når de spiller udendørs fodbold, her besluttede vi os for at holde en chokolade pause, da der var en helt fantastisk udsigt til alle sider, her får i også lidt billeder fra:



Efter pausen fortsatte vi vores gåtur videre, forbi en kirkegård, der var ikke nogen der var begravet uden for kirkegården, da det er en nyere kirkegård. Derefter kom vi forbi deres affaldsplads, hvor alt deres affald bliver kørt ud og så vidt vi ved, brænder de det så af engang imellem, ikke noget med at sortere det. Lidt derfra stoppede vejen bræt op, der var en halvmur som endte vejen. Så der vendte vi om og gik tilbage. Her er nogle billeder fra det sidste stykke af gå turen.



Billedet nedenfor er af et isbjerg der lige er revnet, dette skete mens vi stod ved siden af. Der var flere isbjerge der gjorde det, mens vi var ude at gå. Det er meget specielt, da der lyder et stort brag, derefter kan man, hvis man kigger i den rigtige retning, se at noget af isbjerget knækker af:


Efter vandreturen kom vi hjem og så Jagten, hvilket var rigtig hyggeligt, men Jagten er en barsk film at se, men den kan helt sikkert anbefales, hvis der er nogen, der ikke har set den. Derefter gik jeg en tur ned på skolen, for at snakke med jer der hjemme. Det var en rigtig hyggelig gå tur derned, da der var mange grønlænder, der gerne ville snakke på vejen derned. Dagen blev sluttet af med Snow white and the huntsman, hvilket også er en god film.

Jeg håber det var fint med de mange billeder i dag, for der var så meget at vise. Hvis I har spørgsmål eller der er noget af det jeg skriver, der undre jer. Så kommentere bare indlægget eller spørg på facebook J

fredag den 25. oktober 2013

Fridag torsdag d. 24. oktober

For første gang siden jeg kom, har jeg både haft mulighed for og kunnet sove længe, så det benyttede jeg muligheden til. Jeg havde godt hørt, det havde blæst om natten, det havde også vækket mig, men derfor var det stadig et helt fantastisk og forbløffende syn, da jeg kiggede ud af vinduet. Isbjergene i vandet havde rykket sig, der var nogle der så helt anderledes ud og der var nogle nye, der var dukket op, jeg har lagt et billede ind, fra vores hus, måske man kan se forskellen.

Derefter gik vi en tur ned i byen og besøgte fire steder, hvor man kunne købe tøj og tingeltangel. Jeg benyttede da også lige chancen for, at købe en lille julemand, nu der kun er 2 mdr. til juleaften og jeg er i julemanden by eller feriested, alt efter hvem man spørger.

Herefter fik vi handlet ind og resten af min dag gik med at lærer lidt grønlandsk og slappe af. Efter aftensmaden gik vi op, for at fodre Sarah hunde, da hende og hendes kæreste ikke var hjemme. Der var temmelig koldt udenfor, så vi var godt klædt på:


Sidste dag på kursus, fodbold og hundefodring

Onsdag den 23.oktober
Igen startede vi dagen med at tage på kursus nedenfor ses et billede af skolen, taget om morgnen på vej i skole kl. ca. 7.40:

I dag blev lærerne inddelt efter, hvilket trin de var på. Jeg fulgte med læreren på ældstetrinnet, som det hedder heroppe. Her skulle vi så planlægge et forløb sammen, omkring hvad der sker, når elværket i en by brænder. Dette var rigtig spændende og lærerne mener, at der blev mulighed for, at forløbet kunne gennemføres i enten uge 47 eller 49, hvilket kunne være rigtig spændende, for der er jeg nemlig stadig på Grønland. Jeg synes teamet arbejdede rigtig godt sammen, selvom der både var grønlandske lærer og danske lærer, hvilket gør at der er lidt kultur forskelle.
Efter skole fik vi mulighed for at komme på nettet, så vi sad på skolen indtil kl. 18.
Derefter gik vi over i hallen for at se fodbold. 3 af lærerne fra skolen var med til at spille. De var i gang med en lille turnering mod hinanden. Der gik dog ikke særlig lang tid, så blev jeg spurgt, om jeg ikke ville spille med, da de manglede en spiller på det ene hold, det kom jeg så til. Hvilket var rigtig sjovt, selvom det er omkring 9 år siden, jeg sidst har spillet. Efter fodbold turnering har jeg fået lov, at være med til at træne med deres hold heroppe, så det skal nok blive sjovt.


Efter fodbold skulle Sarah, som også havde spillet fodbold fodre sine hunde. Hun spurgte, om vi ikke ville være med, så det var vi. Det er rigtig anderledes og spændende, den måde de har hunde på heroppe. Hundene står i snore hele sommeren og også noget af vinteren indtil fjorden fryser til. Når fjorden så er frossen, bruges hundene til, at trække hundeslæderne, dermed kan de transportere menneskene mellem byen og bygderne, som er små by samfund på ca. mellem 50-200 mennesker. Hundene fodres med almindeligt hundefoder og fisk eller hval, dette sker en gang om dagen, ved at man går hen til dem og kaster fodret ud til hundene, så de selv skal finde det og spise det. Her er lige et meget sløret billede, men det var det bedste vi fik taget:

Da vi havde fodret hunde, gik vi hjem og spiste pizza og så en gammel dansk (grønlandsk) film med Poul Reichhaedt, som er optaget på grønland og hedder Qivitoq eller Fjeldgængeren. Desuden fik vi vores tv til at virke, så vi kunne se tv, dog med svingende signal J

Venligheden fortsætter og grønlandsk undervisning

Læreteam, og ny faglighed dag 2(tirsdag d. 22)
Vi startede med, at gå i skole om morgen for at møde kl. 8, hvor kurset fortsatte. Nedenfor ses billeder af skolen:

På kurset arbejdede vi blandt andet med, at vi skulle walk and talk, hvor vi havde nogle spørgsmål, vi skulle svare på. Dette var rigtig spændende. Nedenfor ses et billede af min praktik lærer Sarah og Margrethe, som var så flink at inviterer os med til grønlandsk undervisning efter skole, sammen med de andre danske lærer på skolen:

Sarah med langt lyst hår og Margrethe med pink og orange trøje
Efter frokost skulle vi lave caféer, hvor vi i cafeerne skulle fungere som et team. Teamet skulle arbejde sammen, om at finde ud af, hvilke forudsætninger der er, for at man kan have et godt team samarbejde. Vores Cafe kaldte vi Tulluto Tutto(betyder engelsk rensdyr), nedenfor kan i se et billede af vores team.


Efter kurset skulle vi til grønlandsk undervisning, hvor vores underviser havde besluttet sig for, at vi skulle se en film på dansk og grønlandsk, der hedder Tudoma som var optaget i Uummannaq i 1983. Den var rigtig spændende, der lærte jeg bl.a. at hvis man før i tiden begik selvmord, blev man begravet uden for kirkegården og fik en trekant i stedet for et kors. De grønlandske slædehunde kan godt tro, at et barn beklædt i sæltøj, er foder til dem, hvilket ikke var unormalt, at et barn førhen inden hundene blev bundet, blev angrebet af hunde. Derudover var der også, nogle gode ting, som når nogle forlod en by med et skib sejlede befolkningen ved siden af og skød op i luften, for at tage afsked. Der var også et godt budskab, om at man ikke skulle bærer sorgen på ryggen, for så ville man bukke under. Derudover fik man et godt indblik i at byen er vokset siden dengang.
Efter grønlandsk undervisning skulle vi skynde os ned at handle, for der er kun 1 af de 3 indkøbs butikker i byen, der har gær. Den lukkede 5 min efter, at vi havde fri, så vi skulle skynde os. Så vi spurgte en af de andre lærer, hvad den hurtigste vej var. Desværre misforstod vi ham, fandt vi ud af bagefter. For vi endte med, at komme ned af en meget stejl og glat bjergside, hvilket var noget farligt, men vi nåede butikken inden lukke tid. Bjergsiden ses på billedet nedenfor:


Derefter gik vi hjem fik bagt pizza og slappet af og jeg fik læst nogle af de tekster som de brugte på kurset.  Vi fik også bagt en Uummannaq pizza:


onsdag den 23. oktober 2013

Den gode velkomst til skolen

Læreteam, og ny faglighed dag 1(mandag d. 21)

Vi skulle mødes med vores praktiklærer på skolen kl. 07.30. Vi troede vi havde gennemskuet en smart vej hen til skolen, men det viste sig at dette ikke var særlig smart alligevel, så vi kom til at gå en omvej der fik turen til at vare ca. 30 min i stedet for 10 min. Henne på skolen blev vi taget rigtig godt imod af vores praktik lærer og også af alle de grønlandske lærer der kom hen og præsenterede sig og sagde velkommen til skolen. Vi skulle så i gang med kurset hvor jeg kom på hold med fire grønlandske lærer, de var rigtige gode til at oversætte deres diskussioner til dansk og var også lyttende, når jeg sagde noget, så jeg følte mig rigtig godt tilpas. Vi fik også en rundvisning på skolen og nøgler til skolen, så vi kunne komme ind på skolen når vi havde brug for det. Det var en rigtig god kursus dag, hvor jeg fik snakket  meget med lærerne på skolen og hørt rigtig meget om deres skole og om grønlandsk kultur generelt. Vi legede også en leg med en skærm(dem man bruger til gymnastik), hvor vi skulle samarbejde om at får en bold to omgange uden at tale, samt at vi skulle få den op over hovedet og så skulle man bytte plads ved på skift at sige et navn. Dette var lidt en udfordring da jeg ikke kunne så mange navne og alle hurtigt kunne mit navn. Desuden er det stadig svært for mig at udtale de grønlandske navne. Kurset sluttede kl. 16, hvor vi fik mulighed for at komme på nettet første gang hvilket var dejligt, derefter gik vi hjem fik noget at spise og var temmelig trætte efter alle de nye indtryk. 

1. dag i Uummannaq søndag den 20

Denne dag fik vi pakket ud og fundet os til rette i vores nye hjem. Her fik vi også gået en tur i Uummannaq og handlet noget mere ind. Vi var også stadig meget trætte ovenpå rejsen og tidsforskellen på 4 timer. Så dagen gik med at slappe af og se os om i Uummannaq og læse i Birgitte bog og Grønland.

Dette er udsigten fra vores hus og op til Uummannaq fjeldet og ud over havet:

Nedenfor ses den fantastiske trappe vi skal op og ned af hver gang vi skal noget, der er 153 Trin:
Lige et billede af mig fra sidst på vores gåtur:




Ankomst til Uummannaq

Om morgen den 19. oktober stod vi op, så vi kunne nå ned i receptionen for at tjekke vores kufferter ind kl. 7, derefter ville vi spise morgenmad så vi var klar til at tage til lufthavnen 8.30. Da vi kom ned i receptionen med vores kufferter var deres tjek in system af bagage gået i stykker så bussen til lufthavnen kørte om 2 min. Dette kom noget bag på os så vi styrtede op på værelset efter vores håndbagage og ind til morgen mads buffeten og tog et par boller og noget nutella med, så vi kunne dyppe bollerne i nutella ude i lufthavnen, mens vi ventede på flyveren.
Den kom vi af sted med og vi kom til Qaarsut, herfra gik turen videre i helikopter, hvilket var en helt fantastisk tur med udsigt ud over Uummannaq, hvor vi bor:
I denne lufthavn som bestod af et lille hus ventede skolelederen Jens på os i sandaler. Han fortalte os at udenfor holdte Poul, den taxi chauffør han altid brugt. Det gjorde han dog ikke og efter 40 minutters venten og Jens havde nået at ryge 5 cigaretter, ringede Jens og spurgte Poul om han havde glemt og, og det havde han da ikke han troede bare ikke vi var kommet med den første af de 2 helikopter der ankom den dag. Derfra gik der ikke længe før Poul kom og kørte os op i huset, som ingen af dem lige viste hvor lå på trods af at der kun er ca. 1200 indbygger i Uummannaq, så det er en meget lille by.
Vi fandt huset og Jens fortalte at der var internet og tv, hvilket viste sig at det var der ikke. Derudover fortalte han toilettet blev tømt to gange om ugen, så ja en ingen hiv og træk. Samt i hvilken retning butikken lå og skolen lå så vi kunne købe ind. Hvis der var noget kunne vi lige skrive en seddel og tage med mandag.
Derfor gik vi en tur ned i byen og fik handlet lidt hjem. Efter aftensmaden opdagede vi at vi havde glemt at købe bagepapir, så dette gik vi igen ned i byen for at købe. Her fangede Sara os, min praktik lærer, hun ville hører om vi ikke ville med hjem til hende og hendes kæreste og plukke nogle ruber og tagl(fugle), som de havde skudt da de havde været på jagt. Dette takkede vi ja til og her fik vi nogle gode råd og en masse viden om Uummannaq og Grønland generelt. 




mandag den 21. oktober 2013

Ankomst til Grønland

Vi tog afsted fra Ålborg med toget kl. 00.05 den 18. oktober 2013, herfra ankom vi tik Kastrup lufthavn, hvor vi skulle flyve videre til Sønderstrømfjord. Vi fik heldigvis sovet i toget og også i flyveren. Da vi nærmede os Grønland havde vi den smukkeste udsigt over Grønland og vi fløj hen over indlandsisen.
Da vi skulle lande var der lidt problemer, så vi var ved at overveje om vi også vi lov at se Island, men vi kom ned. Derfra fløj vi videre til Illulisat, hvor vi også havde problemer med at komme ned, men det lykkes også. Derfra kunne vi ikke komme videre grundet det tågede vejr. Derfor blev vi indkvarteret på et superior  plus værelse på Hotel Arktis, som er et af de finere hoteller i Grønland. Der havde vi en skøn udsigt
Flyselskabet var så flinke at de ikke ville betale for aftensmaden og prisen på hotellet lå på omkring 500 kr. Så vi besluttet at tage ned i byen, her gik vi en tur ud forbi alle slædehundene, der var også en hund der lignede Nora. Hvilket jeg har fundet ud af der er god grund til, da de Grønlandske hunde er en Samojede blanding. 
Derefter gik videre til Icefjord, der var meget tågede, men pludselig forsvandt tågen og vi kunne se det hele. Det var en lang gå tur ud af en træ sti midt ude i ingenting, der så vi så et dyr, som vi troede måske var en ulv så vi vendte om og gik tilbage igen. Men vi nåede at se Icefjord:
Derefter gik vi tilbage til Illulisat, hvor vi fandt en Hong Kong grill, som vi spiste på. Dette var noget billigere end på hotellet og noget ganske udmærket mad. Derfra gik vi tilbage på hotellet, da vi nåede dertil var vi godt trætte, for vi havde gået omkring 4 timer og ikke sovet i en seng i 40 timer. Så vi faldt hurtigt i søvn.